روغن نارگیل بهطور سنتی از نارگیلهای نارس یا مغز نارگیل خشکشده به دست میآید. روغن نارگیل ۱۰۰ درصد چربی است که حدود ۸۰ درصد آن چربی اشباعشده است. این روغن به دلیل داشتن چربی اشباعشده موردانتقاد قرارگرفته است؛ اما تحقیقات انجامشده نشان داده که چربیهای اشباعشده آن طبیعی است و برای سلامتی هیچ ضرری ندارد. خواص بینظیر این روغن سبب شده تا عده زیادی به یادگیری طرز تهیه روغن نارگیل علاقمند شوند.خواص روغن نارگیل بهواسطه مقادیر استثنایی فیبر، منیزیم و مس موجود در آن است.
این روغن کلسترول بدن را کاهش میدهد و در سراسر جهان، بهعنوان یک روغن ماساژ عالی و مرطوبکننده پوست استفاده میشود. روغن نارگیل اصل زمانی که حالتجامد دارد رنگ آن سفید و در صورت ذوب شدن بیرنگ است؛ همچنین پس استفاده بهصورت موضعی سریعاً جذب پوست میشود.
انواع روغن نارگیل
قبل از اینکه با طرز تهیه روغن نارگیل آشنا شوید بهتر است انواع آن را بشناسید و پس از آن شما میتوانید روغن نارگیل را در خانه و به ۳ روش متفاوت تهیه کنید. این روغن به دو صورت تصفیهشده و تصفیه نشده در بازار وجود دارد:
1. روغن نارگیل تصفیهشده: نارگیلها قبل از استخراج روغن پخته میشوند؛ سپس برای تصفیه شدن از یک خاک رس سفیدکننده عبور میکند و درنتیجه روغنی روشن با طعم ملایمی تولید میشود. روغن نارگیل تصفیهشده برای افرادی که طعم و بوی روغن را نمیپسندند مناسب است. برای افزایش نقطه ذوب آن را هیدروژنه میکنند که نقطه ذوب آن از 25 درجه سانتیگراد به ۳۶ تا ۴۰ درجه میرسد.
2. روغن نارگیل تصفیه نشده: این نوع روغن از نارگیلهای تازه به دست میآید. طرز تهیه روغن نارگیل تصفیه نشده به این صورت است که در سانتریفیوژ میچرخد و برخلاف روغن تصفیه شده، از خاک رس استفاده نمیشود که باعث میشود طعم و مواد مغذی بیشتری داشته باشد. روغن تصفیهشده عاری از این مواد مغذی نیست ولی نسبت به روغن خالص خاصیت کمتری دارد. روغن تصفیه نشده برای سرخ کردن مناسبتر است اما نسبت به روغن تصفیهشده ماندگاری کمتر و قیمت بیشتری دارد.
طرز تهیه روغن نارگیل در خانه
آشنایی با طرز تهیه روغن نارگیل به شما کمک میکند به راحتی این روغن مفید و پرخاصیت را در خانه تولید کنید. برخلاف تصور عموم طرز تهیه روغن نارگیل خانگی چندان پیچیده نیست و تنها نیاز به دقت و وسایل دارد.
طرز تهیه روغن نارگیل با آب سرد
- برای این روش باید یک نارگیل رسیده را برش بزنید و آب آن را تخلیه کنید.
- گوشت سفید نارگیل را از پوست آن جدا کنید و بعد از شستن آن با آب سرد به تکههای کوچک تقسیم کنید.
- تکههای نارگیل را در مخلوطکن ریخته و نصف دیگر ظرف را آب بریزد؛ مخلوطکن را روی دور کند بگذارید تا نارگیل با آب بهخوبی مخلوط شده و تبدیل به پوره شود.
- با صافی پارچهای پوره را از آب جدا کنید و پوره را کامل فشار دهید تا آب آنها بهخوبی گرفته شود.
- میکس پورههای نارگیل با آب را تکرار کنید؛ این کار باعث میشود روغن بهطور کامل خارج شود.
- به مدت ۲۴ ساعت آبی را که از صافی رد شده را در یخچال بگذارید تا کره نارگیل و آب از یکدیگر جدا شود و کره در سطح آب ببندد.
- کره را از سطح آب بردارید و درون ظرف دیگری بریزد و روی حرارت ملایم بگذارید تا آب باقیمانده آن تبخیر شود.
- بعد از تبخیر آب اضافه روغن، پورههایی مشاهده میشود زمانی که رنگ پورهها قهوهای شد روغن را از روی حرارت بردارید و در صافی پارچهای بریزید تا روغن و پورهها از یکدیگر جدا شوند.
طرز تهیه روغن نارگیل با آب جوش
طرز تهیه روغن نارگیل به وسیله آب جوش عبارتند از:
- ابتدا نارگیل را برش بزنید و آب آن را تخلیه کنید.
- گوشت سفید نارگیل را از پوست آن جدا کنید با آب بشویید و به تکههای کوچک تقسیم کنید.
- سه لیوان آب را در ظرفی ریخته و بگذارید تا جوش بیاید. بعد از جوش آمدن آب، نارگیلها را به آن اضافه کنید و به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید بجوشد.
- ظرف را از روی حرارت بردارید؛ محتویات آن را داخل مخلوطکن بریزید و دستگاه را روی دور تند تنظیم کنید تا آب و نارگیلها بهخوبی باهم میکس شوند.
- مخلوط را در صافی ریخته و پورهها را خوب بفشارید تا آب آنها بهخوبی گرفته شود. میکس پورهها و رد کردن آن از صافی را چندین بار تکرار کنید.
- مایع بهدستآمده را بر روی حرارت ملایم بگذارید و مدام هم بزنید تا آب آن تبخیر شود. ممکن است داخل روغن بهدستآمده پورههایی وجود داشته باشد؛ میتوانید روغن را هم یکبار دیگر از صافی رد کنید.
طرز تهیه روغن نارگیل بهصورت خشک و پرس
- ابتدا گوشت سفید نارگیل را از پوسته جدا کرده و بشویید.
- سپس نارگیلها را به قطعات کوچکتر تبدیل کنید و بگذارید با نور خورشید یا حرارت خشک شوند.
- تکههای نارگیل را در آسیاب ریخته و پودر کنید.
- پودر نارگیلها را باقدرت بالایی فشار دهید تا روغن آن استخراج شود.
- پودر نارگیل باقیمانده را حرارت دهید و مجدد فشار دهید تا بهخوبی روغن آن خارج شود.
- روغن را در صافی پارچهای بریزید تا روغن خالص شود.
عوارض جانبی استفاده بیش از حد از روغن نارگیل
پس از آشنایی با طرز تهیه روغن نارگیل بایستی با نکات مهم در مصرف آن آشنا شویم. به همان میزان که این روغن برای سلامتی مفید است در صورت مصرف بیرویه، بسیار خطرناک است. استفاده بیشازحد آن بهمرور باعث بروز مشکلاتی میشود که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
- ایجاد آکنه روی پوست: روغن نارگیل دارای بالاترین رتبهبندی کومدوژنیک است. یعنی موجب مسدود شدن منافذ پوست شده و بهمرورزمان باعث ایجاد آکنه و جوشهای سرسیاه میشود. این روغن ضد باکتری است؛ اما استفاده طولانیمدت از آن پوست را کدر میکند و باعث ایجاد آکنه میشود.
- اسهال: این روغن به دلیل داشتن اسیدهای چرب با زنجیره متوسط، رودهها را تحریک میکند مصرف مداوم آن بهصورت خوراکی باعث اسهال میشود. توصیه میشود که روغن را با معده خالی و بهصورت مداوم مصرف نکنید؛ اما اگر دچار یبوست هستید، مصرف آن به درمان یبوست کمک میکند.
- افزایش سطح کلسترول خون: خوردن منظم وعدههای غذایی حاوی روغن نارگیل میتواند سطح کلسترول LDL را افزایش دهد. این افزایش سطح کلسترول برای بیماران قلبی بسیار خطرناک است.
- آلرژی: قبل از آشنایی با طرز تهیه روغن نارگیل بررسی کنید به این روغن حساسیت دارید یا خیر. برخی از افراد به روغن نارگیل حساسیت دارند؛ در صورت داشتن آلرژی، فرد دچار علائمی مثل حالت تهوع، اگزما، کهیر، استفراغ و تنفس سخت میشود. در موارد جدیتر ممکن است علائمی مثل ضربان قلب تند و تورم صورت داشته باشید. درصورتیکه هر یک از این علائم را داشتید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
- ایجاد عفونتهای مخمری: روغن نارگیل اصل، کاملاً طبیعی است؛ اما ممکن است مواد تشکیلدهندهای داشته باشد که هنوز ازنظر کارایی و ایمنی شناختهشده نباشد؛ به همین دلیل استفاده از این روغن نمیتواند گزینه ایمن و خوبی بهعنوان یک روان کننده باشد. امکان دارد این روغن PH واژن را تغییر دهد و باعث عفونتهای مخمری شود.
کلام پایانی
روغن نارگیل از نارگیلهای نارس یا مغز خشکشده نارگیل به دست میآید. این روغن مقدار بسیاری فیبر، منیزیم و مس دارد. میتوانید آن را در دو نوع تصفیهشده و تصفیه نشده تهیه کنید که نوع تصفیه نشده آن قیمت بیشتر و خاصیت بیشتری برای سلامتی دارد؛ اما ماندگاری آن کمتر از روغن تصفیهشده است. از این روغن میتوان برای مصارف خوراکی، درمانی و زیبایی استفاده کرد. خاصیتهای فراوان این روغن شامل بهبود عملکرد مغز، درمان عفونتهای قارچی، کمک به کاهش وزن، حفظ سلامت استخوانها و دندانها و درمان بیماریهای قلبی سبب علاقمندی بسیاری از افراد به یادگیری طرز تهیه روغن نارگیل شده است.
در صورت استفاده بیرویه از آن میتواند باعث ایجاد آکنه، اسهال، افزایش سطح کلسترول و ایجاد عفونتهای مخمری شود. پس از خرید روغن نارگیل باید آن را در ظرف شیشهای تیره و دربسته بین دمای ۴ تا ۲۰ درجه سانتیگراد نگهداری کنید.
ساچه وعو
یه روغن بدبو و اینهمه خاصیت نوبره والا😅🤷🏻♀️
واقعا مقاله هاتون خیلی کاملن✌🏻